Am citit Tuesdays with Morrie

Pe vremea când eram tânără, elitistă și scriam mult despre cărțile pe care le citeam, nu m-aș fi apropiat nici cu distanțare socială de o carte precum Tuesdays with Morrie, cum nu m-aș fi atins nici de cărțile de popularizare a științei sau de cele despre cum să faci afaceri. În ultima vreme cam una din 10 cărți pe care le împrumut de la biblioteca imaginară este din astfel de categorii, cred că parte din motiv este că mi s-au mai dus din neuroni în anii de rave-uri, ca să nu recunosc că-s curioasă în ce-i prinsă populația.

Oamenilor le place un personaj unidimensional și înțelept, care în boală își găsește pacea și se simte ca un val care-i parte dintr-un ocean. Acceptă cu mare ușurință furia și neputința, vede frumosul în orice, nu răscolește tot universul căutând în viață sensul, precum Subcarpați și noi ceilalți, ci și-l găsește în a redeveni bebeluș când e șters la fund de infirmiere, că doar se știe că nimeni nu s-a săturat de dragostea primită în copilărie și pe ea o caută toată viața.

E și așa cum zice el, uneori. Și mie îmi place să fiu moartă sub un copac, cum îi place oricui, și mie îmi place să mă uit ce nori au mai băgat ăștia de la simulare, cum au greșit numărul de țestoase dintr-un lac mic și la ce culori au dat enhance cât am stat noi în casă, și io am găsit după o fabrică închisă un câmp frumos cu floarea-soarelui pe unde zboară berze și aleargă iepuri, și mie îmi place la mare când e apa clară și se văd crabii cu case în scoici. Da’ îmi place și să mă cert, să mi se pară fără sens viața, să mă ascund de fie-mea într-o muncă ipotetică fiindcă nu am chef de jocuri de rol, să plâng și să mă întreb de ce fac căcaturi, să caut gratificare în obiecte, să mă enerveze corpul meu, să-mi fie dor de taică-miu pe care nu am apucat să-l cunosc ca adult și-n general să fie nașpa.

Luni am fost la o piscină fancy și am plecat repede. Singurul lucru real de acolo era că-n spate nu amenajaseră Lacul Tei și un stârc cenușiu contempla foarte atent luciul apei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *