Am citit Elena Ferrante – Fiica ascunsă

M-am îndrăgostit de Elena Ferrante într-o săptămână întunecată, pe care acum o privesc cu indulgență – în loc să mă duc să plâng și să cerșesc iubire de la cineva făcut doar din cuvinte, mi-am cumpărat o canapea de la Ikea, am asamblat-o și mi-am petrecut restul zilelor de concediu citind toate volumele din Tetralogia Napolitană, cu draperiile trase. Tot răul spre bine, acum am o canapea imperfectă, dar care se achită onorabil de îndatoririle ei, o cunosc pe Ferrante și m-am lecuit de fugit după iluzii.

Nu știu ce m-a apucat să nu citesc Fiica Ascunsă în original, ah, ba da, asta era disponibilă la Bookster și încerc să nu mai cumpăr cărți pe care le voi citi o singură dată.E tradusă de Cerasela Barbone, care pare o persoană faină și care s-a ocupat și de varianta românească a Tetralogiei Napolitane. Am mai prins niște calcuri subtile, cum ar fi logodnic referitor la primul iubit al fetelor protagonistei. Într-adevăr, în italiană fidanzato înseamnă asta, literal, dar se folosește cu sensul de iubit, mai ales în contextul de acolo, unde clar nu putea fi vorba de logodnă, ci de o primă relație. Un altul ar fi laureată cu sensul de persoană care a absolvit examenul de licență – mi-a amintit de Victor Ponta și al său aho, dotto, că-n Italia ești dottore când termini facultatea, ți se pune o cunună de lauri pe cap și colegii tăi aruncă cu ouă și dulciuri în tine. Dacă aș fi un mare filolog, m-aș apuca să compar originalul cu traducerea, da’ cum am uns școala cu untură s-o mânânce câinii și m-am vândut la Big Pharma, n-am eu căderea să comentez, mai ales că am făcut traduceri de care mi-e mai rușine decât de cele câteva calcuri ale Ceraselei.

Fiica Ascunsă este despre cum e să fii mamă. Mi-am dorit mult experiența asta, înainte s-o am, simțeam că nu-mi pot continua viața dacă nu aflu cum e să ai copii. Nu știam că doare așa și că nu poți niciodată găsi echilibrul între egoism și dăruire, habar n-aveam nici că copiii sunt propria lor persoană încă de la naștere și că o să ajung să meditez la limitele până la care pot influența. Fiindcă fiicele din roman sunt adulte, mi-am imaginat-o și pe fie-mea adultă și abia aștept să văd ce fel de om o să devină și dacă predicțiile mele de acum sunt corecte.

A se citi ascultând asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *