Am citit Everything under

Am avut oportunitatea să tot meditez, în ultimele luni, la relația cu părinții sau, mai bine zis, cu mamele, și la motivele pentru care cei mai mulți dintre noi nu le putem ierta niciodată.

“The language I grew up speaking was one no one else spoke. So I was always going to be isolated, lonely, uncomfortable in the presence of others. It was in my language. It was in the language you gave me.”

Am pățit. De fapt, cu oricine de care m-am apropiat vreodată, și era să scriu “cu orice”, ne-am făcut această limbă proprie și tot noi am îngropat-o. Mama m-a trimis în lume plină de cuvinte doar ale noastre și la început le ascundeam, dar apoi le-am integrat într-un fel de a mă exprima despre care necunoscătorii zic că-i doar al meu.

Cu iubitul meu, una din expresiile din categoria asta este “vino sub apă” și cam despre asta e vorba și-n carte. Un Oedip bâlbâindu-se pe sub valuri, printre alge, printr-un râu murdar sau în oglinzi prin care poți trece pe partea cealaltă, într-o altă familie și-n altă viață.

Dacă-ți plac miturile grecești repovestite încât să-ți facă și mai rău, cartea e pentru tine. Am și-un film din aceeași categorie, The Killing of a Sacred Deer, văzut dublat în germană iarna trecută, într-un Berlin de ianuarie pe care toată lumea mi l-a recomandat ca fiind oribil, dar am rămas cu filmul ăsta și cu un Alexanderplatz pustiu într-o amiază de duminică, făcându-mă să mă simt ca la Păpădie în Galați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *